RESEPI JERUK MANGGA | Lencana Ahli Rumahtangga


 


JERUK MANGGA 

  • 1 plastik buah mangga epal (Anggaran dalam 15-20 biji)
  • 2 genggam garam kasar
  • 1 sudu makan kapur makan – dibancuh dengan air
  • 1 kg gula
  • 3 cawan air
  • 2 balang plastik besar


CARA PENYEDIAAN:

1. Basuh buah mempelam dan potong ikut kreativiti. Lebih sedap jika dikupas kulit. Basuh sekali lagi dan toskan airnya.

2. Isi hirisan mempelam dalam balang dan masukkan garam kasar anggaran 1 genggam untuk satu balang besar. Peram semalaman dalam peti sejuk. Esoknya, sejatkan air.

3. Isikan kembali mempelam dalam balang. Buat air kapur. Ambil 1 sudu makan kapur dan bancuh dengan air. Jumlah air anggaran tenggelam buah. Tuang dalam balang. Peram selama 6- 12 jam.

4. Untuk kuantiti mempelam sebanyak 1 plastik tadi, guna 1 kg gula dan masak dengan 3 cawan air. Jika nak lebih air pun boleh. Setelah gula larut, sejukkan.

5. Ambil mempelam yang direndam air kapur, basuh bersih dan toskan airnya. Isikan ke dalam balang dan masukkan air gula. Tidak mengapa jika mempelam tidak tenggelam kerana nanti buah tadi akan berair sendiri.

6. Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum boleh dinikmati pada keesokan harinya.

Post a Comment

0 Comments